Hoeveel beeldschermtijd is oké?

1 april 2023

De aantrekkingskracht van beeldschermen op kinderen is groot. De meeste kinderen vinden het moeilijk om zich ervan los te maken. Waar leg je de grens als het gaat om schermtijd voor je kind? Hoe maak je afspraken en zorg je dat je kind zich eraan houdt?

Hoeveel beeldschermtijd is oké?

Beeldschermtijd: wat is gezond?

Prima als (oudere) kinderen zich af en toe vermaken met een beeldscherm. Tijdens het spitsuur voor het eten, bij ziekte of in de vakantie kan televisie kijken of wat tijd op de tablet fijn zijn voor de ontspanning. Maar het kan ook leerzaam zijn. Jonge kinderen leren van herkenning en herhaling in spelletjes, oudere kinderen ontwikkelen tijdens het gamen hun strategisch inzicht, of leren via social media de mening van anderen kennen.

Samen met je moeder een educatieve video kijken, óf urenlang passief staren naar YouTube-filmpjes: daar zit een groot verschil tussen. Net als tussen een online spel doen met je broertje, of onderuitgezakt netflixen. Je kunt zelf wel invullen wat gezonder is.

Ideale schermtijd kind

Kinderen reageren heel verschillend op veel beeldschermgebruik. Sommige kinderen raken overprikkeld en worden er druk van, andere kinderen worden juist heel sloom. Behalve met de leeftijd heeft dat ook te maken met de aard van het kind, en met wat hij kijkt of doet op het scherm. De ideale hoeveelheid beeldschermtijd verschilt dan ook per leeftijd en per kind. Ga dus uit van jouw kind en hoe hij reageert op het scherm, als je wilt bepalen hoeveel beeldschermtijd gezond is.

Verbieden of loslaten?

Kinderen van nu groeien op met schermen binnen handbereik. Je kind helemaal verbieden om met een scherm bezig te zijn, werkt al snel averechts. Dan wordt het beeldscherm een verboden vrucht en alleen maar aantrekkelijker. Gaat je kind zonder jouw toezicht toch op de tablet, dan kun je hem er ook niet meer bij begeleiden.

De schermtijd helemaal loslaten is ook weer niet verstandig. Voor een kind is het moeilijk om zelf te bepalen wanneer hij moet stoppen. Stel daarom grenzen: in de vorm van een tijdslimiet én voor wat hij op het scherm mag kijken en doen. Hoe eerder je daarmee begint, hoe beter. Een gewoonte die eenmaal is ontstaan, is lastig terug te draaien. Zorg ook voor een goede balans met andere activiteiten. Als je eerst met je kind naar buiten gaat om anderhalf uur actief te spelen, ben je al een heel eind én dan blijft er minder tijd over om naar de tablet te verlangen.

Richtlijnen voor schermtijd kind per leeftijd

Er zijn zoals hierboven gezegd dus geen harde regels voor schermtijd, maar er zijn wel wat algemene tips. Volgens onderzoek kunnen kinderen tot twee jaar beter nog helemaal geen schermtijd krijgen. Voor hun ontwikkeling is bewegen, spelen en genoeg slapen het beste, en daar heeft een scherm geen goede invloed op. Vanaf twee jaar kunnen kinderen steeds meer schermtijd aan, wat natuurlijk niet betekent dat zoveel schermtijd ook het beste is voor jouw kind. Deze richtlijnen kun je als uitgangspunt nemen:

  • 0 tot 2 jaar: geen scherm
  • 2 – 4 jaar: maximaal 30 minuten per dag
  • 4 – 6 jaar: maximaal 1 uur per dag (liefst 4 x 15 minuten)
  • 6 – 8 jaar: maximaal 1 uur per dag (liefst 2 x 30 minuten)
  • 8 – 10 jaar: maximaal 1 à 1,5 uur per dag
  • 10 – 12 jaar: maximaal 2 uur per dag
  • 12 jaar en ouder: maximaal 3 uur per dag

Regels maken

Uit onderzoek blijkt dat wanneer ouders duidelijke regels hanteren én daarnaast geïnteresseerd en emotioneel ondersteunend zijn, hun kinderen opgroeien tot onafhankelijke, vriendelijke mensen. Wat wil je nog meer? Alleen maar streng zijn en strak regels hanteren, leidt juist tot meer teruggetrokken en minder sociale kinderen volgens de onderzoekers.

Maak dus afspraken (regels) over schermgedrag, leef ze na én toon interesse in wat je kind op het scherm doet. Met jonge kinderen (tot zes jaar) kun je vooral samen kijken en praten over wat hij ziet en doet op het scherm. Zo geef je hem ook emotionele ondersteuning. Oudere kinderen zullen vaker zonder ouders op het scherm bezig zijn. Ook dan is het belangrijk om afspraken te maken over wat hij op het scherm kijkt en doet, en hoe lang. Vraag je kind, voordat je regels gaat bepalen, eerst wat hij graag zou doen op het scherm en op welke momenten. Kijk of dat past bij jouw opvatting erover. Kinderen hebben vaak verrassende en verstandige ideeën, zonde als je dat over het hoofd ziet. En als je je kind betrekt bij het maken van regels, is de kans groter dat hij zich eraan houdt. Ook zal hij het waarderen als je interesse toont in wat hij doet door af en toe mee te kijken en vragen te stellen.

Bron: https://www.oudersvannu.nl

5 tips om beter te slapen

3 april 2023

Niets is zo natuurlijk dan slapen. Maar slapen moet je leren, voorbereiden en onderhouden. Het opnieuw aanleren van een goede slaaphygiëne is het eerste dat moet gebeuren om uw nachten te verbeteren.

Corona: nog langer dan we denken

2 april 2023

Volgens een nieuwe studie kunnen mensen die langdurig met corona zijn besmet dezelfde aanhoudende negatieve gevolgen voor hun lichamelijk, geestelijk en sociaal welzijn ondervinden als mensen met andere, niet met corona verband houdende ziekten.